Datum objave: 12. 11. 2012.

Prema reviziji studija koju je provela American Heart Association, a koja je objavljena u časopisu Circulation, unos soli treba ograničiti na manje od 1500 mg dnevno, a ograničenja bi se trebale držati i zdrave osobe.

Preporuke su dane nakon što su istraživači analizirali brojne, nedavno objavljene studije provedene na životinjama, opservacijske i kliničke studije. Ovo ograničenje unosa soli povezano je s smanjenjem rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, prvenstveno zbog utjecaja na prevanciju hipertenzije (povišenog krvnog tlaka).

Ipak, prema posljednjim izvješćima i odrasli i djeca dnevno unose puno veće količine soli od preporučenih, štoviše, više od 3400 mg dnevno.

Istraživači naglašavaju kako bi samo osobe kojima liječnik tako savjetuje, a radi se uglavnom o osobama sa rijetkim poremećajima, trebale konzumirati više od 1500 mg dnevno.

Danas je međutim vrlo teško pratiti preporuke o dnevnom unosu do 1500 mg soli dnevno s obzirom da se sol krije u brojnim procesiranim namirnicama i pripremljenoj hrani te je gotovo nemoguće pratiti njen stvarni unos.

Pošalji prijatelju na email

Komentari