Datum objave: 06. 09. 2010.

Ranije studije su pokazale kako sastojak čili papričice kapsaicin pomaže kod gubitka viška kilograma, a novo istraživanje kanadskih znanstvenika je otkrilo kako i slatke paprike mogu biti od koristi kod mršavljenja.

Prema rezultatima studije alkaloidi kapsinoidi koji se nalaze u slatkim paprikama uzrokuju veću potrošnju energije na način da potiču iskorištavanje masnog tkiva kao izvora energije.

U studiji je sudjelovalo 12 zdravih muškaraca čiji BMI u prosjeku iznosi 24,3. Polovina ispitanika je uzimala placebo, dok je druga polovina uzimala pročišćeni ekstrakt kapsinoida. Metabolički i termogenički učinak kapsinoida mjeren je u stanju mirovanja te 90 minuta nakon režima tjelovježbe umjerenog intenziteta.

Rezultati su pokazali kako svakodnevni unos 10 mg kapsinoida povećava bazalni metabolizam za oko 20 % te je zabilježeno kako unos kapsinoida povećava i oksidaciju lipida u stanju mirovanja.

Metabolički učinak kapsinoida najizraženiji je u stanju mirovanja, dok u fazi tjelovježbe ne pokazuju slično djelovanje, no znanstvenici su ustvrdili kako postoje indicije da unos kapsinoida u kombinaciji s umjerenom tjelovježbom ipak ostvaruje određeni utjecaj na mehanizam iskorištavanja masti.

Izvor: Nutrition & Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari