Vitaminoteka

Datum objave: 04. 08. 2016.

Nova analiza, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, pokazala je da roditelji igraju ključnu ulogu kod usvajanja poželjnih navika njihove djece.

Navedeno i nije toliko začuđujuće, no u analizi je primijećeno da očevi imaju važniju ulogu nego li se to dosad mislilo. Naime, često se naglašava važnost majki u prenošenju zdravih navika, a ovi rezultati sugeriraju da su dosadašnja istraživanja nepravedno zapostavljala očeve.

Analiza je bila provedena na podacima prikupljenim od preko 6 300 djevojaka i mladića dobi 14-24 godine koji su trebali ispuniti upitnik o svojem životnom stilu i funkcionalnosti obitelji. Visokofunkcionalna obitelj bila je definirana kao obitelj u kojoj se svi članovi dobro snalaze sa svojim svakodnevnim obvezama te ispunjavaju svoje obiteljske uloge i emocionalno su povezani.

Rezultati su pokazali da je visoka funkcionalnost obitelji bila povezana s nižom vjerojatnosti od poremećaja jedenja, većom tjelesnom aktivnosti i duljim spavanjem. Ispitanice iz visokofunkcionalnih obitelji imale su i manji rizik od pretilosti, dok je isti rizik kod muških ispitanika najvećim dijelom bio povezan s kvalitetom odnosa s ocem.

Kvaliteta odnosa očeva i sinova tako je pokazala veću povezanost s tjelesnom masom sinova nego što je to zamijećeno za kćeri i kvalitetu njihovog odnosa s majkom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Zdravlje djece,

Komentari