Vitaminoteka

Datum objave: 21. 07. 2016.

Prema novoj analizi objavljenoj u časopisu The European Journal of Clinical Nutrition, ječam može vrlo učinkovito sniziti razinu „lošeg kolesterola“ u krvi.

U analizi su bili sakupljeni i obrađeni rezultati 14 kliničkih studija iz sedam različitih zemalja koje su ispitivale učinak konzumacije ječma na razinu lipida u krvi. Posebnost ove analize bila je u tome što se nije usredotočila samo na učinak na LDL-kolesterol, već i na tzv. ne-HDL-kolesterol i apoB – protein koji se nalazi u česticama koje cirkuliraju organizmom i prenose kolesterol do tkiva i stanica. Tako je u analizi procijenjen ukupni „loš kolesterol“, koji omogućuje vrlo dobru procjenu kardiovaskularnog rizika.

Rezultati su pokazali da ječam ne snižava samo LDL-kolesterol, nego i ne-HDL-kolesterol za 7 %.

Ječam se, dakle, svojim učincima može usporediti s drugom za zdravlje vrlo korisnom hranom poput zobi. Nažalost, ječam se sve manje konzumira diljem svijeta, a većina ove žitarice uzgaja se za ishranu životinja, što je šteta jer sadrži više prehrambenih vlakana i proteina te manje kalorija od zobi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, kolesterol,

Komentari