Datum objave: 03. 11. 2015.

Prema podacima UN-a iz 2011. godine, od 100 poljoprivrednih kultura koje gotovo u potpunosti prehranjuju stanovništvo, njih 70 je ovisno o oprašivanju pčelama i drugim insektima. Dakle, pčele su bitne u proizvodnji velikog dijela naše hrane, a klimatske promjene, zagađenje zraka i povećana uporaba insekticida znatno su utjecali na smanjenje njihove brojnosti u posljednje vrijeme.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Chemical Ecology, pokazalo je i da ispušni plinovi dizelskih motora mogu doprinijeti smanjenu populacija pčela zbog utjecaja na mirise cvjetova.

U istraživanju je mješavina halpljivih spojeva koji su glavni nositelji mirisa brojnog cvijeća, bila izložena produktima izgaranja dizelskih goriva, a pri tome je primijećeno da ispušni plinovi mogu uvelike promijeniti kemijski sastav mnogih ovih spojeva. Od 11 ispitanih spojeva mirisa, kemijska struktura se promijenila kod njih pet, a dodatno istraživanje na pčelama pokazalo je da ove kemijske promjene znatno smanjuju sposobnost pčela u prepoznavanju mirisa. Inače, miris je kod ovih korisnih insekata jako bitno osjetilo koje im pomaže u pronalaženju hrane.

Iako ispušni plinovi dizelskih motora nisu glavni uzrok smanjenja populacija pčela, rezultati istraživanja su pokazali da ova vrsta zagađenja ima mnogo nepovoljniji učinak nego se to prije smatralo.

Pošalji prijatelju na email

Komentari