Vitaminoteka

Datum objave: 17. 06. 2016.

Glukozinolati su spojevi koji biljkama poput hrena, kupusa i gorušice daju karakterističan jaki okus, a mahom imaju antikarcinogena svojstva.

Stoga su u novom američkom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, ispitani glukozinolati hrena.

Glavni glukozinolat u hrenu je sinigrin koji se, tijekom procesa mljevenja, pomoću prirodno prisutnog enzima mirozinaze razgrađuje na alil-izotiocijanat (AITC) ili cijano-epitiopropan (CETP). Budući da AITC ima snažno zaštitno djelovanje, u istraživanju je ispitano kako se različite sorte i klase hrena međusobno razlikuju po sadržaju ove tvari. Nadalje, ispitana je i razina biološki manje aktivnog CETP-a, potencijalna antikarcinogena aktivnost kao i udio antioksidansa.

Rezultati su pokazali da više klase hrena, kategorizirane prema američkim standardima, doista sadrže više razine poželjnog AITC-a. Prva klasa je sadržavala najviše razine ovog poželjnog spoja, dok je druga izdvojena zbog više razine antioksidansa.

Inače, AITC je spoj koji se dobro apsorbira u probavnom traktu, a djeluje na način da potiče aktivnost enzima koji pomažu u detoksikaciji. Stoga hren, pogotovo onaj više klase, predstavlja vrlo poželjnu namirnicu u ljudskoj prehrani.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: detoksikacija, hren, Maligne bolesti,

Komentari