Vitaminoteka

Datum objave: 30. 01. 2012.

Studija koju su proveli znanstvenici s Novog Zelanda pokazuje da je način apsorpcije željeza unutar feritina iz biljke puno učinkovitiji nego što se prije smatralo i da ne uzrokuje iritaciju stanica crijeva.

Kad se željezo apsorbira iz mesa ili suplementa, apsorpcija ide na način da se apsorbira atom po atom, dok se iz biljaka apsorbira molekula feritina koja u sebi sadrži tisuće atoma željeza. Time je takav način apsorpcije daleko učinkovitiji, a i stanice crijeva ne troše toliko energije kao kad moraju apsorbirati svaki atom pojedinačno.

Tradicionalni načini ispravljanja deficijencije željeza uključuju nadomjeske željeza i povećanu konzumaciju mesa. Uzimanje nadomjestaka često je povezano s neugodnim nuspojavama poput nadutosti i vjetrova, radi čega se često prekida njihova primjena, a što se tiče konzumacije mesa, u nekim kulturama je konzumacija mesa ili vrlo slaba ili rezervirana npr. samo za muškarce.

Ovo otkriće alternativnog i izuzetno učinkovitog mehanizma apsorpcije željeza iz leguminoza predstavlja potencijalno novi jeftini i dostupni način liječenja nedostatka željeza.

Izvor: The Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: željezo,

Komentari