Datum objave: 05. 12. 2009.

Nova britanska studija koja je proučavala DASH dijetu (Dietary Approaches to Stop Hypertension = Prehrambeni aspekti u borbi protiv hipertenzije), odnosno utjecaj DASH smjernica prehrane na krvni tlak, pokazala je kako je redovita konzumacija nemasnih mliječnih proizvoda, cjelovitih žitarica, voća i povrća povezana sa nižim vrijednostima krvnog tlaka.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu su kroz mjesec dana ispitanicima davali navedene namirnice raspodijeljene u nekoliko serviranja dnevno (4-6 serviranja voća i povrća, 2-4 serviranja mliječnih proizvoda i 6-13 serviranja žitarica). Na kraju istraživanja pokazalo se kako je skupina koja je bila podvrgnuta tom režimu pokazala znatno niže vrijednosti krvnog tlaka od kontrolne skupine.

Time je na listu važnosti prehrane i njezinom utjecaju na zdravlje pridodan još jedan dokaz, ali je i istovremeno izbrisan mit o štetnosti mliječnih proizvoda, odnosno njihovom nepovoljnom utjecaju na kardiovaskularni sustav. Mnogi su naime, vođeni krivim informacijama, u velikom opsegu izbjegavali mliječne proizvode zbog sadržaja zasićenih masti. No ukoliko se radi o mliječnim proizvodima niskog postotka masti poput obranog mlijeka, tvrdog sira ili nemasnog jogurta konzumacija je poželjna upravo zbog povoljnog utjecaja kalcija i proteina na srce i krvni tlak, ne zaboravljajući pritom i na njihovu važnost u prevenciji osteoporoze.

Izvor: Journal of Human Nutrition and Dietetics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: visok krvni tlak,

Komentari