Hrana za mozak
Kako bi "male sive stanice" bile spremne za izazove, trebamo ih adekvatno nahraniti. Četiri skupine nutrijenata osnovna su hrana za mozak, stoga je preporučljivo uvrstiti namirnice bogate slijedećim nutrijentima u svakodnevnu prehranu.
1. Esencijalne masne kiseline važne su za izgradnju membrana i sastavni su dio stanica mozga koje su ključne za proces razmišljanja i osjećaje. Hrana bogata esencijalnim masnim kiselinama je riba sjevernih mora (posebice losos, bakalar, tuna, haringa), orašasti plodovi, sjemenke suncokreta i buče, sezam, laneno sjeme i kukuruz.
2. Aminokiseline , ili gradivne jedinice proteina predstavljaju važne dijelove kemijskih prenosilaca - neurotransmitera. Neurotransmiteri igraju važnu ulogu u regulaciji budnosti, pamćenja, sna, raspololoženja, koncentracije, refleksa, koordinacije, te živčane funkcije. Riba, meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi osigurat će sve potrebne aminokiseline potrebne za sintezu neurotransmitera.
3. Glukoza porijeklom iz ugljikohidrata glavno je gorivo za stanice mozga, stoga nam je ne smije manjkati u vrijeme intelektualnih naprezanja. U svrhu održanja stalne razine glukoze u krvi valja konzumirati što veće količine "sporih" uhljikohidrata, poput proizvoda od cjelovitih žitarica, voća, povrća, grahorica i orašastih plodova.
4. Vitamini i minerali iz svježeg voća i povrća štite stanice mozga od slobodnih radikala, te tako pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu.
Glavni neprijatelj mentalne funkcije je neuravnotežena prehrana, a unos kofeina, nikotina, alkohola i rafiniranog šećera treba ograničiti jer imaju kratkoročni stimulativni efekt i ne pospješuju ni mentalnu snagu niti inteligenciju.