Vitaminoteka

Datum objave: 12. 09. 2016.

Razdoblje uvođenja krute hrane u prehranu dojenčadi može biti zbunjujući period za roditelje budući da su često izloženi „moru“ različitih mišljenja i savjeta, kako utemeljenih tako i neutemeljenih.

Zato su britanski istraživači odlučili djelomično doskočiti ovom problemu i ispitati razlike u prehrambenoj vrijednosti između domaće i kupovne hrane za malu djecu. U istraživanju su usporedili 278 kupovnih kašica na bazi povrća ili proteinskih namirnica s 408 odgovarajućih recepata za kašice nasumično odabranih iz 55 aktualnih kuharica.

Analiza je pokazala da domaće kašice za djecu uglavnom sadrže više povrća, ribe i mesa peradi te manje crvenog mesa. Ukupno, domaće kašice sadržavale su i raznolikije povrće nego one kupovne, no kupovne su imale više različitog povrća u pojedinom proizvodu, odnosno, obroku. Konkretno, domaće kašice u prosjeku su sadržavale dvije vrste različitog povrća po obroku, dok su kupovne sadržavale čak tri.

Nadalje, domaće kašice sadržavale su 44% više proteina, no imale su i 26% veći energetski udio i veći ukupni sadržaj masti. Tako je 65% kupovnih kašica zadovoljavalo preporučenu energetsku gustoću – sadržaj energije po jedinici mase, dok je čak 50% domaćih kašica prelazilo preporučeni raspon. Svejedno, domaće kašice pokazale su se znatno jeftinijima.

Uzevši ove rezultate u obzir, autori su naveli kako unos isključivo kupovne hrane povećava vjerojatnost da će dijete imati manje raznoliku prehranu, pogotovo što se tiče unosa povrća i ribe. Međutim, napomenuli su i da hrana pripremljena kod kuće često sadrži više kalorija, stoga bi trebalo paziti na udio masti u njima. Iako su masti važne za djetetov razvoj, preveliki unos može povećati rizik od pretilosti. Tako su zaključili da možda najbolju opciju predstavlja kombiniranje domaće i kupovne hrane za malu djecu.

Izvor: Archives of Disease in Childhood

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Zdravlje djece,

Komentari