Datum objave: 25. 09. 2007.

Prehrana koju karakterizira obilje hrane visokog glikemijskog indeksa (GI) može povisiti rizik od masne jetre, stanja koji je se povezuje sa zatajenjem jetre, tvrdi nova studija na miševima.

Glikemijski indeks mjeri kako brzo pojedina hrana otpušta ugljikohidrate u tijelo, povisujući razinu šećera u krvi. Hrana visokog GI, poput bijelog kruha, bijele riže ili šećera uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi. Hrana niskog GI uključuje većinu povrća, voća, mahunarki i neprocesiranih žitarica.

U istraživanju su znanstvenici promatrali učinak hrane visokog odnosno niskog GI na miševe. Nakon 6 mjeseci, rezultati su pokazali da su obje skupine miševa imali istu tjelesnu masu. Medutim, miševi koji su dobivali hranu visokog GI su imali dvostruko veći udio masti u tijelu, krvi i jetri u usporedbi sa miševima koji su dobivali hranu sa niskim GI.

Autori studije smatraju da su navedeni rezultati posljedica činjenice da hrana visokog GI povećava proizvodnju inzulina. Inzulin se koncentrira u jetri što za posljedicu ima povećano skladištenje masti.

Izvor: Obesity

Pošalji prijatelju na email

Komentari