Datum objave: 06. 11. 2008.

Sama pomisao na neku hranu nas čini sretnima, no najbrže se pamti zdrava hrana. Barem tako tvrdi nova studija u kojoj su znanstvenici 240 ispitanika zamolili da nabrzinu poredaju hranu po kriteriju sreće, ugode i utjehe.

Rezultati su pokazali sljedeće:
• Hrana koja nas čini najviše sretnima: sladoled, čokolada, torta, grožđe i pizza
• Hrana koja nas čini najmanje sretnima: tofu, soja, avokado, mortadela i losos
• Hrana koja nam pruža osjećaj ugode: sladoled, keksi, čokolada
• Hrana koja ne pruža osjećaj ugode: tofu, soja, cvjetača, avokado
• Hrana za utjehu: čokolada, sladoled, tjestenina, jabuke i naranče.

Nakon ovog testa znastvenici su zamolili ispitanike da na komad papira na brzinu napišu što više namirnica sa liste kojih se mogu prisjetiti. Ispitanici su se znatno više prisjetili zdrave hrane u usporedbi s hranom koja pruža osjećaj ugode i sreće. Razlog tome nije poznat.

Izvor: American Dietetic Association

Pošalji prijatelju na email

Komentari