Hrana ili suplementi?

Datum objave: 10. 04. 2006.

Klinički manjak mikronutrijenata (vitamina i mineralnih tvari) u razvijenim zemljama je rijedak; unos manji od optimalnog se povezuje s povećanim rizikom od kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne i karcinom, pa se često čuje preporuka za povećanje unosa određenih mikronutrijenata..

Poboljšanje statusa mikronutrijenata može se ostvariti na nekoliko načina: povećanjem unosa hrane koja je dobar izvor, obogaćena hrana i upotreba dodataka prehrani. S obzirom na pregledni rad objavljen u časopisu Proceedings of the Nutrition Society , može se zaključiti da je ipak hrana ta koja ima prednost. Zašto?

Opservacijske studije su pokazale povezanost visokih unosa vitamina E, vitamina C, folne kiseline i ß-karotena i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti i nekih karcinoma. Međutim, randomizirane interventne studije s dodacima prehrani uglavnom ne pokazuju očekivane rezultate s obzirom na poboljšanje krajnjih kliničkih pokazatelja.

Neusklađenost rezultata navedenih dvaju vrsta istraživanja još uvijek nije objašnjiva, međutim, vjerojatno se radi o tome da je složena mješavina mikronutrijenata prisutna npr. u prehrani s obiljem voća i povrća djelotvornija od većih doza manjeg broja mikronutrijenata.

Istraživanja koja su se fokusirala na pojedine skupine namirnica (npr. voće i povrće) ili cjelokupnu prehranu (npr. mediteransku) pokazuju izraženiji utjecaj na krajnje kliničke pokazatelje.
Priredio: Mr.sc Zvonimir Šatalić, nutricionist

Pošalji prijatelju na email

Komentari