Hrana i rizik od astme

Datum objave: 01. 01. 2005.

Prema istraživanjima, određena hrana, no ne nužno i nutrijenti, mogu se povezatii sa povećanim rizikom od razvoja astme.
Istraživači su proučavali 1601 mladu osobu kako bi utvrdili da li pojedinci koji pate od astme konzumiraju različitu hranu i nutrijente od onih koji nemaju astmu. Ispitivao se utjecaj 25 nutrijenata i 47 grupa hrane. Sudionici studije ispunili su upitink koji se odnosio na unos hrane te respiratorne probleme, a također im je testirana funkcija pluća, osjetljivosti bronhija te kože.
Rezultati studija sugerirali su da se određena hrana može povezati da tendencijom osobe da razvije astmu.
Dok su neobrano mlijeko i maslac te kruške pokazali zaštitno djelovanje, napici od soje povećavali su rizik od razvoja astme. Međutim, veza između pojedinačnoih nutrijenata i astme nije utvrđena, izvijestili su autori.
Izvor: Am J Clin Nutr 2003 78: 414-421

Pošalji prijatelju na email

Komentari