Vitaminoteka

Datum objave: 21. 05. 2014.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Hepatology, hiperkalorična prehrana sa učestalim obrocima povećava rizik za razvoj masne jetre i abdominalne pretilosti. S druge strane, povećanje količine obroka nije povećavalo spomenuti rizik.

U studiji je sudjelovalo 36 mršavih muškaraca nasumično podijeljenih u dvije skupine. Jedna skupina šest tjedana je dobivala hiperkaloričnu prehranu, a druga skupina je poslužila kao kontrolna skupina te je dobivala uravnoteženu prehranu. Istraživači su magnetskom rezonancom određivali udio masnoća oko struka te sadržaj triglicerida u jetri kao i osjetljivost na inzulin prije i poslije prehrane. Osobe na hiperkaloričnoj prehrani konzumirale su 3 osnovna obroka uz napitke s visokim sadržajem masti i/ili šećera, sa ili između obroka s ciljem povećanjem količine ili učestalosti obroka.

Učestalo konzumiranje hrane rezultiralo je značajnim porastom triglicerida u jetri dok konzumiranje obilnih obroka nije pokazalo slično djelovanje. U grupi koja je konzumirala hiperkaloričnu prehranu uz učestale obroke također je uočen porast masnoća u području abdomena. Smanjenje osjetljivosti na inzulin uočena je u skupini koja je učestalo konzumirala obroke bogate mastima i šećerima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Jetra i žuč,

Komentari