Magdalena Klepo

Datum objave: 21. 11. 2023.

Crijevna sluznica predstavlja učinkovitu fizičku barijeru koja omogućava apsorpciju esencijalnih hranjivih tvari, dok istovremeno sprječava ulazak različitih mikroorganizama i toksina. Uz mikrobiološku barijeru koju čine mikrobiota i crijevna mukoza, crijevna barijera sadrži i epitelne stanice zajedno s vezivnim tkivom u kojima se nalazi oko 80 % stanica imunosnog sustava.

Nekoliko patofizioloških stresora, uključujući crijevne bolesti i nutritivne čimbenike, oksidativni stres, mehanička oštećenja, antibiotike i vanjske podražaje, mogu poremetiti crijevnu barijeru izazivajući crijevnu propusnost.

Tjelesna aktivnost utječe na sastav crijevnog okoliša i mikrobiote, cjelokupnu strukturu crijevne barijere i njezinu funkcionalnost. Dok je niska do umjerena tjelovježba povezana s pozitivnim učincima na gastrointestinalno zdravlje, sportaši koji se bave intenzivnom tjelovježbom, poput trkača maratona, mogu doživjeti akutne gastrointestinalne poremećaje s negativnim utjecajem na zdravstveno stanje i sportsku izvedbu.

Među nekoliko strategija koje bi mogle ublažiti utjecaj vježbanja na razvoj propusnosti crijeva, prehrana kao i dodaci prehrani mogu imati ključnu ulogu. Uočeni su pozitivni učinci polifenola na održavanje cjelovitosti crijevne barijere. Polifenoli povećavaju broj korisnih bakterija koje proizvode kratkolančane masne kiseline, obnavljaju raznolikost mikrobiote te poboljšavaju upalni status i funkciju crijevne barijere.

Nedavna studija istražila je razinu propusnosti crijeva kod nogometaša te potencijalne učinke polifenola u smanjenju propusnosti.

Studija je uključila 24 vrhunska sportaša i 23 amatera. Sportaši su bili nogometaši koji su trenirali 14 sati tjedno s najmanje 8 godina natjecateljskog iskustva, dok su amaterski ispitanici provodili umjerenu do intenzivnu tjelesnu aktivnost tri dana u tjednu. U prvoj fazi studije mjerena je razlika u propusnosti crijeva između spomenute dvije skupine. Promatrani su biomarkeri iz krvi, uključujući cirkulirajuće lipopolisaharide (LPS), zonulin i okludin koji ukazuju na promjene u cjelovitosti crijevne barijere. U drugoj fazi nogometaši su podijeljeni u dvije skupine, od čega je polovina ispitanika uz uobičajenu prehranu dobivala dodatak tamne čokolade (85 % kakaa) tijekom 30 dana, a polovina sudionika placebo. Ukupni sadržaj polifenola u dodatku tamne čokolade iznosio je 799 µg GAE/ml, s količinama epikatehina i katehina od 0,65 mg/g, odnosno 0,26 mg/g. Sadržaj biomarkera u krvi procijenjen je na početku studije i 30 dana nakon zadnjeg uzimanja dodatka prehrani.

Uočeno je da su biomarkeri propusnosti crijeva bili značajno viši kod sportaša u usporedbi s amaterima na samom početku studije.

Nakon 30 dana, u kontrolnoj skupini koja je primala placebo uočene su povišene razine LPS-a, zonulina i okludina u usporedbi s početnom vrijednošću. S druge strane, razine biomarkera propusnosti crijeva kod skupine koja je uzimala dodatak tamne čokolade nisu porasle u odnosu na početnu vrijednost.

Znanstvenici su zaključili da visoko intenzivna tjelovježba može oslabjeti propusnost crijeva te da su polifenoli iz tamne čokolade aktivni prirodni sastojci s izvrsnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima koji učinkovito štite crijevnu barijeru. Studija dokazuje da hrana bogata polifenolima, kao što je tamna čokolada, može biti učinkovita pomoć u sprječavanju oštećenja crijeva.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari