Datum objave: 31. 08. 2016.

U većini zemalja Zapada mlijeko i mliječni proizvodi predstavljaju glavni izvor kalcija, no velika potražnja ovih prehrambenih proizvoda negativno se odražava na zdravlje krava. Naime, jedan dio ovih uzgojnih životinja zbog velikog opterećenja pati od hipokalcemije – niske razine kalcija u krvi, a za ovaj poremećaj posebno je rizičan period neposredno prije i poslije teljenja. Hipokalcemija se može odraziti i na manji udio kalcija u mlijeku, ali i produljenje perioda između steonosti, što nije poželjno jer se tako smanjuje profitabilnost.

Međutim, u novom istraživanju objavljenom u časopisu Joural of Endocrinology, zapaženo je da serotonin – tzv. hormon sreće, može pomoći u održavanju razina kalcija. Istraživanje je bilo provedeno na 24 krave dviju mliječnih pasmina – Holstein i Jersey, kojima je sedam dana prije teljenja ubrizgavan spoj koji se u organizmu prevodi u serotonin. Ispitivanje je trajalo do 30. dana nakon teljenja, a tijekom ovog perioda praćena je razina kalcija u krvi i mlijeku životinja.

Analize su pokazale da je serotonin pokazao utjecaj na povećanje razina kalcija, ali na različite načine kod ispitivanih pasmina. Kod pasmine Holstein primijećeno je povećanje razina kalcija u krvi, no ne i mlijeku, dok je kod pasmine Jersey učinak bio obrnut. Bitno je naglasiti da serotonin pritom nije pokazao učinak na prinos mlijeka, unos hrane niti na razine hormona bitnih za laktaciju.

Sljedeći korak stoga bi trebao biti istražiti fiziološke mehanizme koji stoje iza primijećenog učinka, no čini se da serotonin može pomoći mljekarima kako bi održali zaradu, a pritom i bili sigurni u zdravlje krava i kvalitetu mlijeka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari