Datum objave: 22. 11. 2010.

Istraživači su primjetili da će se laboratorijski miševi potruditi doći do slatkiša ili vrlo brzo za njega izgubiti interes ovisno o “raspoloženju” želučanog hormona grelina. Grelin je hormon koji mozgu poručuje kada ima isprovocirati osjećaj gladi, a kada osjećaj sitosti.

U studiji su istraživači, s ciljem određivanja uloge grelina u ovisnosti o hrani, koristili testove koji se uobičajeno koriste u eksperimentima koji proučavaju ovisnost na alkohol i droge. Uočeno je da su se miševi, kojima je dan grelin, dva puta više trudili povući kvaku koja im je otvarala vrata do slatkiša u odnosu na miševe koji grelin nisu primili. No, s druge strane, gladni miševi kojima je grelin bio blokiran, trudili su se manje kako bi došli do slatkiša, tj., ponašali su se kao da su siti.

Istraživači su također utvrdili da povećanje ili smanjenje razine grelina utječe na to preferiraju li životinje okruženja koja povezuju s konzumacijom slatkiša.

Rezultati ove studije, prema riječima istraživača, mogli bi pomoći u pronalasku odgovora na pitanje zašto ljudi jedu i kada nisu gladni te pomoći pri razvoju potencijalnih terapija za probleme sa kontrolom tjelesne mase.

Izvor: Neuroscience 2010, the annual meeting of the Society for Neuroscience

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: apetit,

Komentari