Datum objave: 13. 01. 2016.

U istraživanju na štakorima čiji su rezultati nedavno objavljeni u časopisu eLife, primijećeno je da ograničavanje vremena hranjenja potiče životinje da jedu više, te da je ovo potpomognuto grelinom, tzv. hormonom gladi.

U istraživanju, štakorima je tijekom nekoliko dana postupno skraćivan period tijekom kojeg im je bila dostupna hrana, sve dok im vrijeme za hranjenje nije bilo smanjeno na četiri sata dnevno. Ove promjene utjecale su na lučenje grelina, koji je povećao apetit životinja te utjecao na manju osjetljivost na osjećaj sitosti, omogućujući tako veći unos hrane tijekom kraćeg vremenskog perioda.

Ono što je posebno za ovo istraživanje je da je otkriven dio mehanizma navedenog djelovanja grelina. Naime, primijećeno je da grelin djeluje na živčane stanice u hipokampusu u mozgu, koji onda potiče povećanje apetita i omogućuje unos većih količina hrane. Nadalje, hipokampus još dodatno djeluje i na jedan drugi dio mozga – hipotalamus, kojeg potiče na lučenje oreksina, tvari koja dodatno promiče veći unos hrane.

Rezultati stoga govore u korist češćoj konzumaciji manjih obroka, no autori istraživanja planiraju nastaviti otkrivati daljnje mehanizme djelovanja hormona gladi kako bi se možda mogle osmisliti nove strategije u borbi protiv pretilosti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari