Homocistein i Alzheimer-ova bolest

Datum objave: 01. 01. 2005.

Alzheimerova bolest je neurodegenerativna bolest, najčešći uzrok demencije (slabljenja pamćenja) kod starijih osoba. Usprkos velikim naporima koji se ulažu kako bi se što bolje razumjeli uzroci razvoja bolesti, značajniji napredak ipak nije postignut.
I plakovi i začepljenje žila povezani su sa povećanim rizikom od pada kongitivnih sposobnosti, no nejasno je da li su oni uzrok bolesti ili markeri kasnog stadija razvoja bolesti.
S obzirom da je visoka razina homocistena prepoznata kao potencijalan rizik od kardiovaskularnih bolesti, posljednji epidemiološki dokazi o povezanosti Alzheimerove bolesti i povišene razine homocisteina u serumu, te niske razine vitamina B6, B12 i folne kiseline posebno su zanimljivi.
U posljednjih nekoliko destljeća objavljeni su rezultati studija koje su proučavale mogućnost prevencije Alzheimerove bolesti, a koja bi se bazirala na adekvatnom unosu vitamina B6, B12 i folne kiseline.
Israživači Karolinska instituta podastrijeli su uvjerljive dokaze da je deficit vitamina B12 ili folne kiseline povezan sa povećanim rizikom od Alzheimeove bolesti i demencije.Studija, objavljena u svibanjskom izdanju časopisa Neurology, 2001. godine, je uključila 370 starijih (75 i više godina) osoba koje nisu patile od demencije i koje nisu dodatno suplementirane vitaminima B12 i folnom kiselinom.
Nakon tri godine, kod 77 učesnika studije razvila se demencija, a od 59 učesnika dijagnosticirana je Alzheimerova bolest. U usporedbi sa učesnicima čija je razina vitamina B12 i folne kiselline u krvi bila normalna, učesnici sa niskom razinom ovih vitamina bili su 2.3 puta rizičniji na razvoj Alzheimerove bolesti, a 1.7 puta rizičniji na razvoj bilo kojeg oblika demencije. Ovi rizici su utvrđeni nakon što su obzir uzeti ostali čimbenici razvoja spomenutih stanja.
Istraživači su tada spekulirali da bi visoka razina homocisteina mogla biti povezana sa razvojem Alzheimerove bolesti, a vitamini B12 i folna kiselina bi u tom slučaju mogli pomoći u prevenciji, s obzirom da smanjuju razinu homocisteina u krvi.
Ovakva razmišljanja opravdana su studijom objavljenom 2002. godine u 14 izdanju The New England Journal of Medicine.
Naime, rezultati studije pokazali su da su osobe s najvišim razinama homocisteina bile su skoro dva puta izloženije riziku od demencije i Alzheimerove bolesti u odnosu osobe s najnižim razinama.
Pokazano je da veza između homocisteina i demencije postoji čak i nakon što su autori uzeli u obzir različite čimbenike koji bi mogli utjecati na rezultate, uključujući godine, spol, razinu vitamina u krvi i prisutnost gena koji se veže uz Alzheimer-ovu bolest.

Istraživači su pratili 1092 osobe koje nisu pokazivale znakove demencije kada su bili uključeni u studiju, u razdoblju između 1976 do 1978. Učesnicima su razine homocisteina mjerene između 1979 i 1982, te ponovo između 1986 i 1990.
Rezultati studije pokazali su da razina od 14 µmol/L dvostruko povećava mogućnost oboljenja od Alzheimerove bolesti. Također su utvrdili da svako povećanje od 5 µmol/L povećava rizik za 40%.

Iva Alebić, dipl.ing.

1. Wang, H-X, et al. Vitamin B12 and folate in relation to the development of Alzheimer s disease. Neurology, Vol. 56, No. 9, May 8, 2001, pp. 1188-94
2. The New England Journal of Medicine 2002;346:466-468,476-483.

Pošalji prijatelju na email

Komentari