Homeopatija je djelotvorna koliko i placebo?

Datum objave: 26. 08. 2005.

Prema izvješću objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet , kliničko djelovanje homeopatskih pripravaka gotovo je jednako djelovanju placeba. Homeopatija se zasniva na načelu «slično se sličnim liječi», i predstavlja metodu liječenja u kojoj se pacijentu daju male količine tvari, koja bi u većim količinama uzrokovala simptome slične onima od kojih pati..

Izvješće objavljeno u The Lancet -u bazira se na istraživanju švicarskih istraživača koji su pretražili 19 elektronskih baza podataka sa znanstvenim istraživanjima provedenima od 1995. do 2003., a koja su se bavila proučavanjem djelovanja homeopatskih pripravaka. Ova istraživanja usporedili su sa sličnim istraživanjima iz konvencionalne medicine.

Pregledano je ukupno 110 istraživanja iz područja homeopatije i konvencionalne medicine, a za analizu rezultata koristila se sofisticirana statistička analiza. Djelotvornost liječenja u odnosu na placebo opisivala se ocjenama do 1,0 - odnosno, ocjena 1,0 je zančila da je određena metoda liječenja polučila djelovanje jednako onomu koje je polučio i placebo. Uključujuči najveća istraživanja, ukupna ocjena za homeopatiju iznosila je 0,96, a za konvencionalnu medicinu 0,67.

Autori studije naglasili su da rezultati njihove studije ne osiguravaju uvjerljive dokaze prema kojima homeopatija, za razliku od konvencionalne medicine, ima bolje djelovanje od placeba.

Izvor: Lancet, August 27, 2005.

Pošalji prijatelju na email

Komentari