Vitaminoteka

Datum objave: 27. 12. 2019.

Spojevi u hmelju mogu pomoći u liječenju metaboličkog sindroma promjenom mikrobiote crijeva i metabolizma masnih kiselina proizvedenih u jetri, pokazali su rezultati novog istraživanja objavljenog u časopisu Molecular Nutrition and Food Research

Ključni napredak ostvaren je u razumijevanju funkcioniranja ksantohumola, spoja koji pridonosi aromi hmelja te djelovanju njegovih derivata. To je vrlo važan korak prema poboljšanju kvalitete života osobama koje pate od metaboličkog sindroma.

Studija se temelji na ranijim istraživanjima koja su pokazala da ksantohumol i dva hidrogenirana derivata, DXN (dihidroksantohumol) i TXN (tetrahidroksantohumol) mogu poboljšati kognitivne, kao i ostale funkcije kod ljudi koji pate od metaboličkog sindroma. Dijagnosticira se kada su prisutna najmanje dva od sljedećih stanja: abdominalna pretilost, visok krvni tlak, visoka razina glukoze u krvi, niske vrijednosti HDL kolesterola i visoke vrijednosti triglicerida.

Prehrana bogata zasićenim mastima i rafiniranim šećerom uzrokuje kroničnu upalu koja doprinosi razvoju metaboličkog sindroma, koji je povezan s kognitivnom disfunkcijom i demencijom te je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2.

U prethodnoj studiji, testiranje na miševima pokazalo je da ksantohumol i njegovi derivati pomažu u stanjima poput intolerancije glukoze, inzulinske rezistencije te poboljšavaju osjetljivost na leptin – hormon sitosti, a također pomažu u regulaciji potrošnje energije. Smatra se da su sve ove promjene korisne u borbi protiv metaboličkog sindroma.

U najnovijem istraživanju, laboratorijskim životinjama u prvoj skupini dodijeljena je isključivo prehrana s visokim udjelom masti, dok je u drugoj skupini ona uključivala i ksantohumol, DXN i TXN. Znanstvenici su potom izmjerili učinke navedenih spojeva na sintezu žučnih kiselina, upalu tkiva i sastav mikrobiote crijeva.

Rezultati pokazuju da je svaki od spojeva hmelja utjecao na smanjenje raznolikosti i količine mikroorganizama, smanjenje upale te na metabolizam žučnih kiselina. Došlo je do smanjenja proizvodnje sekundarnih žučnih kiselina te povećanja proizvodnje konjugiranih žučnih kiselina, koje su pokazatelji poboljšanja metabolizma energije, kao i metabolizma glukoze i kolesterola.

Čini se kako promjene u mikrobioti crijeva i metabolizmu žučnih kiselina barem djelomično objašnjavaju zašto ksantohumol i njegovi derivati dovode do smanjenja pretilosti i poboljšanja simptoma metaboličkog sindroma, navode autori studije. Međutim, potrebno je saznati koje su promjene u mikrobioti korisne. Otkrivaju kako je vrlo iznenađujuće da je korist u ovom slučaju popraćena smanjenjem, a ne povećanjem raznolikosti mikrobiote. Napominju kako su za spojeve hmelja prethodno dokazana antimikrobna svojstva, pa se pretpostavlja da djeluju mehanizmom uništavanja mikroorganizama koji nisu korisni te očuvanja onih koji imaju pozitivan učinak

Istraživači dodaju kako će daljnjim istraživanjima pokušati utvrditi izravne utjecaje spojeva hmelja na organizam osim zasad poznatog djelovanja na mikrobiotu crijeva. Vjeruju kako navedeni spojevi imaju izravan učinak na tijelo zahvaljujući svojoj specifičnoj molekularnoj strukturi.    
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari