Datum objave: 19. 06. 2007.

Liječenje osteoartritisa uglavnom je usmjereno na ublažavanje boli i održavanje funkcije zglobova. Hijaluronska kiselina igra važnu ulogu u strukturi i funkciji zgloba, a kod zglobova pogođenih osteoartritisom uočen je njen gubitak. Prema istraživanjima, hijaluronska kiselina kod osoba koje boluju od osteoartritisa, može regenerirati zglob, poboljšati njegovu funkciju te smanjiti bol.

Istraživači Sveučilišta u Ontariu proučavali su djelovanje hijaluronske kiseline u ublažavanju boli usljed osteoartritisa te poboljšanju funkcije zgloba te ga usporedili sa djelovanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova.

U dvostruko – slijepom pokusu, sudjelovalo je 120 pacijenata sa osteoartritisom koljena te su nasumično podijeljeni u 4 različite skupine. Prva skupina dobivala je 2 ml natrij-hijaluronata u koncentraciji 10 mg/ml te placebo oralno; druga grupa primala je nesteroidne protuupalne liijekove te natrij-hijaluronat; treća grupa primala je nesteroidne protuupalne liijekove te placebo; četvrta grupa primala je samo placebo. Hijaluronska kiselina pacijentima je davana jednom tjedno, kroz period od 3 tjedna, a nesteroidne protuupalne liijekove dobivali su 2 puta dnevno, 12 tjedana. Svi sudionici studije dobili su instrukcije za 10-minutni program vježbanja koji se trebao provoditi barem 3 puta tjedno.

Rezultati studije pokazali su da ili hijaluronska kiselina, ili nesteroidni protuupalni lijekovi ili jednostavna tjelovježba mogu poboljšati stanje oboljelih od osteoartritisa tako što ublažavaju bol i poboljšavaju pokretljivost zgloba. Također je uočeno da terapija hijaluronskom kiselinom može biti i djelotvornija od same terapije lijekovima i terapija isključivo vježbanjem.

Arch Intern Med. 2002 Feb 11;162(3):292-8.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zglobovi,

Komentari