Hidracija u razdoblju laktacije

Datum objave: 01. 01. 2005.

Dojenje je važno životno razdoblje svake majke te predstavlja najbolji način ishrane djeteta.
Majčino mlijeko idealna je prva hrana za novorođenče, a ono je ujedno i osnovna preporuka pedijatara i nutricionista. Jedinstveno prilagođene i lako probavljive hranjive tvari u majčinom mlijeku zadovoljavaju nutritivne potrebe dojenčadi, te omogućuju pravilan rast i razvoj djeteta kroz prvih 6 mjeseci.
Prehrana žene u razdoblju laktacije neobično je važna, a znanstvena istraživanja pokazala su da prehrana ne mora utjecati na kvalitetu, ali svakako utječe na količinu mlijeka koje se stavara. Poseban naglasak stavlja se na adekvatnan unos vode. Voda se smatra neophodnim nutrijentom, zbog niza čimbenika. Oni uključuju regulaciju tjelesne temperature i cirkulaciju krvi, prijenos hranjivih tvari do stanica, uklanjanje toksina iz organizma i poticanje metabolizma. Tijekom laktacije unos vode je posebno važan jer potiče produkciju mlijeka. Zbog toga se tijekom razdoblja laktacije preporučuje nešto više od uvriježenih 8 čaša vode dnevno, te je prihvatljiv unos do 12 čaša vode dnevno.
Izvorska voda «Jana» idealno je piće za novopečene majke u razdoblju laktacije. Zbog svojeg izuzetno laganog okusa, adekvatan unos vode predstavlja zadovoljstvo, a ne obavezu. Svojim povoljnim mineralnim sastavom izvorska voda doprinosi i zdravlju dojilje. Idealan omjer kalcija i magnezija doprinosi smanjenju procesa gubitka koštane mase kojemu su dojilje izložene ukoliko im je prehrana manjkava na ovim važnim mineralima.
Ne zaboravite, voda je osnovni sastojak mlijeka! Stoga svojemu djetetu osigurajte dovoljne količine mlijeka unoseći adekvatne količine vode!

Pošalji prijatelju na email

Komentari