Vitaminoteka

Datum objave: 15. 11. 2012.

Prema studiji istraživača sa John Hopkins istraživačkog centra, gubitak kilograma pretilim osobama može donijeti poboljšanje kvalitete sna.

U studiji koja je trajala 6 mjeseci sudjelovalo je 77 osoba sa dijabetesom tipa 2 ili predijabetesom. Sudionici studije, koji su također svi bili pretili ili su imali prekomjernu tjelesnu masu, su nasumice podijeljeni u jednu od dvije skupine. Jedna skupina stavljenja je na program mršavljenja kombinacijom redukcijske dijete i tjelovježbe dok je druga skupina imala samo prehrambenu intervenciju. Ukupno 55 sudionika prošlo je sve faze studije.

Sudionici studije su na početku i na kraju studije opisali svoje probleme sa spavanjem, uključujući nesanicu, dnevni umor, apneu i uporabu tableta za spavanje. Indeks tjelesne mase i količina abdominalne masti također su mjereni na početku i nan kraju studije.

Sudionici iz obje skupine nakon šest mjeseci koliko je trajala intervencija, izgubili su otprilike 7 kilograma te su izgubili otprilike jednaku količinu abdominalnih masnoća (cca 15%).

Iako su sudionici prijavili različite probleme sa spavanjem, niti jedan od problema nije izdvojen kao najuobičajeniji, te su stoga istraživači analizirali ukupnu ocjenu koja im je dala predodžbu o kvaliteti sna. Pronašli su da se kvaliteta sna u jednakoj mjeri poboljšala kod obje skupine.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: nesanica,

Komentari