Datum objave: 25. 04. 2010.

Znanstvenici iz Australije su otkrili kako gubitak od skromnih 4,5 kilograma može u pretilih osoba djelovati povoljno na zdravlje imunološkog sustava.

Poznato je kako mnogi čimbenici, uključujući način prehrane i višak masnog tkiva, u organizmu mogu poremetiti funkcioniranje imunološkog sustava. Višak masnog tkiva, posebice onog smještenog u području abdomena, potiče proizvodnju proupalnih stanica imunološkog sustava koje cirkulirajući krvotokom izazivaju pojavu upalnog stanja u organizmu. Kronična upala dovodi se u vezu s bolestima srca i krvnih žila i mnogim drugim zdravstvenim problemima.

U istraživanju su sudjelovali pretili pojedinci s dijagnosticiranim dijabetesom tip 2 ili u stanju koje prethodi dijabetesu, a uključuje povišenu razinu glukoze u krvi. Ispitanici su podvrgnuti strogoj restrikciji ukupnog unosa energije na 1000-1600 kcal dnevno tijekom 24 tjedna. Osim toga, operacijom im je ugrađena želučana traka na gornjem dijelu želuca koja steže želudac i na taj način dodatno ograničava unos hrane.

Rezultati su pokazali smanjenje broja proupalnih stanica imunološkog sustava za 80%, a zabilježen je i pad aktivacije makrofaga u masnom tkivu. Poznato je kako makrofagi u masnom tkivu luče tvari koje također uzrokuju upalno stanje.

Gubitkom od 6 kg u organizmu pretile osobe postiže se smanjenje proupalnih stanica gotovo na razinu osoba normalne tjelesne mase, tvrde autori studije.

Izvor: Journal of Clinical Endocrinology Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: imunitet,

Komentari