Datum objave: 07. 02. 2011.

Pretilost kod žena u reproduktivnoj dobi raste širom svijeta. S obzirom da su bebe pretilih majki i same predisponirane na pretilost, za očekivati je da se epidemija pretilosti i prekomjerne tjelesne mase nastavi i tijekom budućih generacija.

Istraživači sa Health Science Center iz San Antonia zapitali su se sljedeće: ukoliko bi žene prije trudnoće izgubile višak tjelesnih masnoća, da li bi to dugoročno utjecalo na zdravlje njihove djece? To bi možda bio način da se prekine ovaj transgeneracijski krug. U suradnji s istraživačima iz Meksika, provedena je studija koja je nastojala odgovoriti na postavljeno pitanje i ispostavilo se da, ukoliko pretile majke smršave prije trudnoće, njihova djeca će od toga uistinu imati zdravstvene koristi.

U studiji, istraživači su inducirali pretilost majki laboratorijskih miševa na način da su životinje hranili visokokaloričnom dijetom od razdoblja adolescencije sve do razdoblja poslije laktacije. Druga grupa laboratorijskih miševa je mjesec dana prije parenja prebačena na normalnu prehranu.

Proučavani su samo muški potomci. Uočeno je da su razine triglicerida, leptina, inzulina i osjtljivost na insulin bili povišeni kod potomaka pretilih majki, a sve razine su se vratile u normalu ukoliko je majkama prije trudnoće promijenjen režim prehrane. Masno tkivo i veličina masnih stanica bila je povećana kod potomaka pretilih majki, a to se značajno, iako ne u potpunosti, promijenilo prehrambenom intervencijom kod majki.

Izvor: University of Texas Health Science Center, San Antonio

Pošalji prijatelju na email

Komentari