Vitaminoteka

Datum objave: 09. 03. 2006.

Sindrom iritabilnog kolona (IBS) je najčešći funkcionalni gastrointestinalni poremećaj, a vezuje se uz značajne socio-ekonomske troškove. 

Patofiziološki mehanizmi IBS-a još uvijek nisu razjašnjeni, a terapijski pristup bolesniku s IBS-om ovisi o simptomima. Neprobavljiva vlakna smatraju se potencijanom pomoći kod ovog poremećaja, a posebno obećavaju vlakna topljiva u vodi.

U preglednom članku objavljenom u časopisu Nutrition od ožujka 2006. razmatra se potencijalna terapijska korist djelomično hidrolizirane guar-gume (vrste vlakna topljivog u vodi). U kliničkim pokusima ovo je vlakno uspješno ublažilo simptome i kod osoba kod kojih dominira konstipacija i kod osoba kod kojih dominira dijareja te je ublažilo abdominalnu bol.

U kliničkim pokusima uočena je i bolja kvaliteta života nakon terapije s djelomično hidroliziranom guar-gumom.

Hipoteza je da se mehanizam djelovanja ove molekule temelji na prebiotičkom učinku, odnosno poticanju rasta i aktivnosti korisnih bakterija (Laktobacila i Bifidobakterija) u intestinalnom sustavu te sintezi kratkolančanih karboksilnih kiselina kojima se koriste stanice koje oblažu debelo crijevo.

Izvor: Nutrition 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: IBS, Probavne smetnje,

Komentari