Datum objave: 22. 10. 2013.

Randomizirana kontrolna studija provedena na 292 pretila ispitanika tijekom 6 mjeseci ispitivala je učinkovitost provođenja dijete u grupama u odnosu na individualno mršavljenje. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine:

1. skupina je provodila Weight Watchers dijetu te je imala grupna savjetovanja, online alate te aplikacije na mobitelu koji su služili kao dodatna pomoć pri mršavljenju
2. skupina je provodila dijetu prema vlastitom nahođenju bez dodatnih alata za pomoć pri mršavljenju.

Rezultati studije su pokazali da su osobe koje mršave u sklopu grupe izgubile 4,5kg dok su osobe koje su mršavile samostalno izgubile samo 0,5 kg u 6 mjeseci. Nadalje, osobe koje su mršavile sudjelujući u programu mršavljenja imali su 5 % veće mogućnosti za gubitak tjelesne mase nego pojedinci koji su provodili mršavljenje po svom nahođenju. Ispitanici koji su koristili sve navedene alate kao pomoć pri mršavljenju izgubili su čak 8,6 kg. Autori studije istaknuli su da bihevioralni pristup primijenjen na grupno okruženje najviše doprinosi gubitku tjelesne mase.

Znanstvenici Mayo clinic-a, koji procjenjuju učinkovitost brojnih dijeta, naglasili su kako različite dijete dovode do gubitka tjelesne mase, no, pravi izazov leži u održavanju tjelesne mase po završetka dijete. Navedena studija nije navela da li su ispitanici održali izgubljenu tjelesnu masu po završetku dijete.

Studija je objavljena u časopisu The American Journal of Medicine.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari