Datum objave: 31. 08. 2011.

U časopisu British Journal of Nutrition objavljeno je da žene u postmenopauzi, koje redovito jedu grožđice, imaju značajno niži rizik za razvoj osteoporoze ili fraktura kostiju, u odnosu na ostale žene iste dobi.

Do sada niti jedno istraživano voće nije imalo ovakav učinak na gustoću kostiju kao što imaju grožđice ili suhe šljive. Naime, istraživanje provedeno na 90 postmenopauzalnih žena, u trajanju od 12 mjeseci pokazalo je da su žene koje su uzimale oko 100 grama grožđica (ili 10 suhih šljiva) na dan, imale veću gustoću ispitivanih kostiju (lakatna kost, kralježnica) u odnosu na žene u kontrolnoj skupini.

Smatra se da se ovaj učinak grožđica može pripisati njihovoj supresiji razgradnje kosti.

Glavni razlog osteoporoze kod žena je prestanak proizvodnje spolnih hormona u jajniku u postmenopauzi, a najveći rizik od gubitka koštane mase je u prvih 5 do 7 postmenopauzalnih godina, kad se gubi otprilike 3-5 % gustoće kosti godišnje.

I muškarci obolijevaju od osteoporoze, a njihova se koštana masa počinje smanjivati iza 65 godine života, istom brzinom kao u žena.
Zato počnite grickati grožđice i šljive jer sa samo nekoliko ovih moćnih voćki, održati ćete kosti zdravima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kosti,

Komentari