Datum objave: 10. 07. 2012.

Konzumacija grožđica tri puta na dan može značajno smanjiti postprandijalne razine šećera u krvi odnosno razine šećera nakon obroka.

Istraživanje je obuhvatilo 46 odrasle osobe s malo povišenim razinama glukoze u krvi, ali bez prethodne dijagnoze šećerne bolesti. Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije grupe: prva grupa je trebala uzimati grožđice kao grickalicu tri puta na dan kroz 12 tjedana, dok je druga grupa dobivala drugačije vrste grickalica, komercijalne, koje nisu sadržavale niti grožđice niti bilo kakvo voće ili povrće.

Otkriveno je da grožđice smanjuju srednje razine glukoze (šećera) u krvi nakon obroka za 16% i smanjuju hemoglobin A1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi kod dijabetičara) za 0.12%. Isto nije zabilježeno kod skupine koja nije grickala grožđice.

Grožđice imaju relativno nizak glikemijski indeks i sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno čimbenike koji pridonose kontroli šećera u krvi. Izuzetno je važno snižavati vrijednosti šećera u krvi i održavati normalne razine hemoglobina A1c kako bi se prevenirala eventualna dugoročna oštećenja srca i krvnih žila.

Izvor: American Diabetes Association's 72nd Annual Scientific Session

Pošalji prijatelju na email

Komentari