Datum objave: 12. 05. 2010.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu su se bavili pitanjem utjecaja unosa grožđa na rizik od kardiovaskularnih bolesti i metaboličkog sindroma.

U istraživanju koje je trajalo tri mjeseca, korištena je vrsta miševa sklona debljanju. Miševi su podijeljeni u nekoliko skupina kojima su davane različite količine grožđa s tim da kontrolna skupina nije unosila grožđe. Najveća davana doza grožđa iznosila je do 3% ukupne prehrane.

Rezultati pokazuju kako se miševima uz prehranu obogaćenu grožđem smanjio krvni tlak i poboljšala funkcija srca. Također im se smanjila i koncentracija triglicerida i povećala tolerancija glukoze. Znanstvenici nisu zabilježili promjene stanja kod kontrolne skupine. Kod obje skupine nije došlo do promjene tjelesne mase.

Autori studije su zaključili kako grožđe pokazuje širok spektar blagodati za zdravlje zahvaljujući sadržaju fitokemikalija odnosno prirodnih antioksidansa.

Izvor: University of Michigan Health System

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi,

Komentari