Datum objave: 26. 05. 2014.

Prema istraživanju predstavljenome na konferenciji Eksperimentalna biologija u San Diegu, redovita konzumacija grožđa može pomoći u ublažavanju boli povezane sa simptomatskim osteoartritisom u koljenu, kao i poboljšati fleksibilnost zglobova te pokretljivost. Istraživači blagotvorno djelovanje pripisuju polifenolima grožđa.

Studija koja je za cilj imala ispitati utjecaj konzumacije grožđa na upalu i razvoj osteoartritisa trajala je 16 tjedana te uključila 72 osobe, oba spola, a osteoartritisom koljena. Sudionici studije su podiljeljeni u dvije grupe, jedna grupa je unosila grožđe (smrznuto, a zatim sušeno i u prah usitnjeno), a druga placebo prašak.

Rezultati su pokazali da i kod muškaraca i kod žena sa osteoartritisom koljena unos grožđa rezultira smanjenjem boli te ostalih simptoma bolesti. Ovakvo djelovanje grožđa bilo je izraženije kod žena. Dodatno, uočene su razlike u djelovanju grožđa s obzirom na godine pacijenta –kod mlađih osoba (ispod 64 godine) unos grožđa doprinjeo je 70%-tnom povećanju intenzivne aktivnosti dok je kod starijih osoba (iznad 65) i unos grožđa i placebo rezultirao smanjenjem umjerene i intenzivne aktivnosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari