Ela Lučić

Datum objave: 02. 04. 2021.

Novo istraživanje na ljudima pokazalo je kako konzumacija grožđa, koje sadrži korisne spojeve polifenole, može zaštititi od oštećenja kože uzrokovanog ultraljubičastim zrakama.

Znanstvenici su nastojali ispitati utjecaj konzumacije grožđa u prahu, koje se može izjednačiti s 2,25 šalice grožđa dnevno, tijekom 14 dana na oštećenje kože izazvano UV svjetlom. U istraživanju je sudjelovalo 19 zdravih dobrovoljaca u dobi od 19 godina i više, s tipovima kože I-III prema Fitzpatrickovoj kategorizaciji. Reakcija kože ispitanika na UV svjetlost mjerena je prije i nakon konzumiranja grožđa tijekom dva tjedna. To je utvrđeno pragom doze UV ​​zračenja koja može izazvati opekline nakon 24 sata, poznata kao minimalna eritemska doza.

Rezultati su pokazali kako je prirodna zaštita kože porasla za 74,8% kod osoba koje su konzumirale grožđe.

Rezultati analize biopsije kože pokazali su kako je konzumacija grožđa povezana sa smanjenim oštećenjem DNK, manjim brojem smrtnih slučajeva stanica kože i smanjenjem razina upalnih markera.

Povećana otpornost na opekline bila je prikazana povećanjem minimalne eritemske doze. Rezultati mjerenja minimalne eritemske doze pokazali su kako je potrebna veća količina izlaganja UV zračenju za pojavu opeklina nakon konzumiranja grožđa tijekom dva tjedna, što ukazuje da grožđe nudi zaštitu. Štoviše, istraživači su otkrili kako je prehrana obogaćena grožđem „isključila“ ili smanjila ekspresiju gena povezanih s upalnim procesima, oštećenjem DNK, staničnom smrću, a aktivirala gene koji sudjeluju u suzbijanju tumora. Znanstvenici navode kako su uočili značajan fotoprotektivni učinak postignut konzumacijom grožđa te su uspjeli identificirati molekularne puteve koji rezultiraju uočenim blagodatima. One se postižu popravljanjem oštećenja DNK i smanjenjem proupalnih puteva, ističu znanstvenici. Iako vino sadrži korisne spojeve iz grožđa, ne može ga se izravno uspoređivati s grožđem jer sadrži alkohol. Pored toga, postoje neke studije koje ukazuju na to da alkohol povećava osjetljivost na sunčeve zrake, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: American Academy of Dermatology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: grožđe, Uv zračenje, zaštita kože,

Komentari