Ela Lučić

Datum objave: 26. 02. 2020.

Konzumacija ekstrakta bogatog polifenolima iz grožđa i borovnica može poboljšati kognitivne performanse kod studenata, pokazalo je novo istraživanje. 

Znanstvenici su okupili 30 zdravih studenata i nasumično im dodijelili uzimanje 600 mg ekstrakta bogatog polifenolima grožđa i borovnica ili placeba. Svi studenti su prošli niz ispitivanja 90 minuta nakon konzumacije, u trajanju od jednog sata. Ona su uključivala zadatke serijskog oduzimanja, zadatak brze obrade vizualnih informacija i vizualnu analognu skalu.

Rezultati su pokazali da je konzumacija ekstrakta dovela do povećanja ukupnog broja odgovora i broja točnih odgovora, kao i postotka točnih odgovora u zadacima serijskog oduzimanja. Međutim, nije primijećen nikakav učinak na dilataciju krvnih žila posredovanu protokom, odnosno njihovo opuštanje.

U kognitivno zahtjevnim uvjetima, sudionici su osjetili promjene stanja mentalnog umora, budnosti, kognitivnih izvedbi te anksioznosti. Rezultati ove studije u skladu su s prijašnjim istraživanjima koja koriste iste pretpostavke i pokazuju ispravnost protokola, naveli su istraživači. Za razliku od prethodno proučavanih polifenola kakaa, subjektivne procjene mentalnog umora tijekom uzimanja ekstrakta polifenola iz grožđa i borovnica nisu dale značajne rezultate. Međutim, skupina studenata prijavila je pozitivan učinak na kognitivne izvedbe. Takva nepodudarnost može biti povezana s izvorom i sastavom proizvoda, zajedno s bioaktivnim komponentama hrane prisutnima u korištenom proizvodu. 

U zdravih mladih osoba, akutno uzimanje ekstrakta polifenola iz grožda i borovnica u obliku dodatka prehrani bilo je učinkovita u poboljšanju kognitivnih izvedbi, a posebno radne memorije i pozornosti tijekom napornog kognitivnog izazova. Međutim, proizvođač ovog ekstrakta trenutno nema planove za provedbu dugoročne kliničke studije na studentima.

Učinak ekstrakta polifenola iz grožđa i borovnica na pamćenje promatran je u randomiziranom, bicentričnom, dvostruko slijepom istraživanju kontroliranom placebom. Uključivalo je 215 zdravih osoba koje su uzimale 600 mg ekstrakta ili placeba tijekom šest mjeseci, a rezultati su pokazali da suplementacija polifenolima značajno poboljšava kratkoročno, kao i dugoročno pamćenje.

Izvor: Antioxidants

Pošalji prijatelju na email

Komentari