Datum objave: 19. 12. 2007.

Gripa i druge ozbiljne infekcije dišnog sustava značajno povećavaju izglede za srčani i moždani udar, objavili su britanski znanstvenici.

Rizik za potencijalno smrtonosni infarkt i moždani udar je udvostručen u tjednu nakon infekcije, no nakon toga se smanjuje, pokazala je studija čije je rezultate objavio European Heart Journal. Istraživači iz London School of Hygiene and Tropical Medicine napominju kako je riječ o novoj potvrdi nužnosti cijepljenja protiv gripe za osobe koje imaju poteškoća sa zdravljem srca.

Studija utemeljena na podacima za 2 milijuna osoba bi mogla objasniti i zbog čega su srčani i moždani udari češći tijekom zime. Znanstvenici vjeruju da je dobivene rezultate moguće obrazložiti upalnim utjecajem infekcije na povišenje stupnja aktivnosti mehanizma uključenog u zgrušavanje krvi.

Već su ranija istraživanja ukazala na povezanost upalnih procesa i srčanih udara. Istraživači procjenjuju da je oko 2% svih srčanih i moždanih udara posljedica neke respiratorne infekcije - gripe, bronhitisa ili upale pluća.

Izvor: PLIVAzdravlje

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gripa,

Komentari