Vitaminoteka

Datum objave: 01. 02. 2010.

Japanski znanstvenici s Hokkaido Sveučilišta nedavno su otkrili da konzumacija soka od grejpa povećava crijevnu apsorpciju koenzima Q10 za čak 50%.

Koenzim Q10 potreban je za proizvodnju energije, a primijećena je i njegova preventivna funkcija u otklanjanju angine pektoris, srčanog udara, povišenog tlaka, negativnih učinaka statina (lijekova za snižavanje kolesterola) te neuroprotektivno svojstvo.

Q10 ima svojstva slična vitaminima, međutim – za razliku od vitamina – ljudski organizam ga može sam proizvesti. No, njegova proizvodnja i koncentracija počinju se znatno snizivati nakon 40.-te godine života te je potrebno suplementirati ga, kako bi ostvario svoje pozitivne učinke na zdravlje. S obzirom da je Q10 lipofilan, odnosno za njegovu apsorpciju i iskorištenje su potrebne masnoće, u pravilu ga je potrebno uzimati uz obrok koji sadržava masti.

Nova je vijest da je dovoljno konzumirati sok od grejpa da bi iskoristivost porasla, i to čak dvostruko

Izvor: Food Chemistry, Vol 120, January 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: grejp, Koenzim Q10, voće,

Komentari