Grejp snižava kolesterol

Datum objave: 17. 02. 2006.

Crveni grejp i nemasna dijeta su dobra kombinacija za ljude s visokim kolesterolom, ali je prije konzumiranja grejpa potrebno provjeriti je li lijek koji koristimo u interakciji s grejpom..

Istraživanje provedeno na Medicinskoj školi Židovskog sveučilišta Hadassah u Jeruzalemu, na čelu s Shelom Gorinstein, dokazalo je da grejp, posebno crveni, može sniziti kolesterol.
Međutim, grejp i sok od grejp ulaze u interakcije s nekoliko tipova lijekova, uključujući neke lijekove za snižavanje kolesterola. Grejp može uzrokovati povišenje razina lijeka u tijelu, što može dovesti do ozbiljnih nuspojava.
Istraživanje je uključilo 57 ljudi s visokim kolesterolom, koji su imali operaciju koronarnog premoštenja najmanje prije godinu dana. Pacijenti su već neuspješno probali lijek za snižavanje kolesterola.
30 dana prije istraživanja pacijenti nisu uzimali nikakve lijekove za snižavanje kolesterola ili pojačavanje antioksidansa.
Istraživači su podijelili pacijente u 3 skupine. Tijekom 30 dana sve skupine su jele hranu s niskom razinom kalorija i masti. Jednoj skupini su svakodnevno dodavali crveni grejp, drugoj skupini bijeli grejp, a treća, kontrolna skupina nije dobivala grejp tijekom istraživanja.
Skupina s crvenim grejpom najviše je popravila svoj kolesterol, a slijedi je skupina s bijelim grejpom. Imali su posebno niži ukupni kolesterol i LDL ("loš" kolesterol) u odnosu na kontrolnu skupinu.
Skupina s crvenim grejpom također je poboljšala trigliceride. No, trigliceridi se nisu mnogo promijenili kod druge dvije skupine.
Crveni grejp sadrži više antioksidansa nego bijeli grejp. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se vidjelo da li su ovi antioksidansi zaslužni za nalaze ovog istraživanja ili postoji nego drugo objašnjenje.
Znanstvenici kažu da bi crveni grejp i nemasna dijeta mogla biti dobra kombinacija za ljude s visokim kolesterolom. Ali prije toga, potrebno je kod svog liječnika provjeriti je li lijek koji koristimo u interakciji s grejpom.
Lijekovi koji mogu biti u interakciji s grejpom su lijekovi za snižavanje kolesterola, krvnog tlaka, regulaciju srčanog ritma, depresiju, tjeskobu, HIV, imunosupresiju, alergije, impotenciju i epileptičke napade.

[url="#"] PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari