Datum objave: 17. 11. 2010.

Naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu i citrusnom voću, potiče jetru na razgradnju masti i istovremeno povećava osjetljivost na inzulin, objavio je tim znanstvenika iz Jeruzalema i SAD-a.

U novom istraživanju otkriveno je kako naringenin poticanjem jetre na razgradnju masnih kiselina zapravo stvara uvjete u organizmu sličnim postu. Naime, čini se kako taj antioksidans imitira djelovanje lijekova koji se koriste u svrhu snižavanja masnoća i šećera u krvi nudeći prednosti oba lijeka.

Rezultati ove studije ukazuju kako grejp opravdano nosi titulu čistača jetre zahvaljujući naringeninu - nositelju gorkog okusa za kojeg su i ranija istraživanja potvrdila kako ima sposobnost sniziti kolesterol i olakšati simptome dijabetesa.

Izvor: PLoS ONE

Pošalji prijatelju na email

Komentari