Maja Biličić

Datum objave: 25. 08. 2017.

Novim istraživanjem o unosu graška utvrđen je njegov pozitivan učinak na zdravlje – može spriječiti negativan utjecaj visokomasne prehrane na cjelokupno zdravlje organizma.

Znanstvenike je na ovo istraživanje potaknula činjenica da u mnogim zemljama Zapada raste učestalost pojave upalnih bolesti crijeva koje uključuju ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest.

U ovom su istraživanju promatrali utjecaj graška u obliku dodatka prehrani na organizam ženka miševa s kolitisom koje su hranili masnom hranom. Miševe stare šest tjedana podijelili su nasumično u dvije grupe. Obje su grupe 9 tjedana dobivale masnu hranu, dok je samo jedna uz nju dobivala i grašak. Kolitis se razvio 7 tjedana nakon uvođenja ove prehrane.

Obje grupe miševa na liječenje su reagirale jednako, no grupa koja je dobivala grašak oporavila se mnogo brže od grupe koja se hranila isključivo masnom hranom. Kod grupe koja je dobivala grašak također je uočena manja količina krvi u stolici, a miševi iz te grupe tijekom svih 9 tjedana zadržali su nižu tjelesnu masu od miševa prve grupe.

Znanstvenici zaključuju da grašak u obliku dodatka prehrani umanjuje simptome kolitisa izazvanog masnom prehranom tako što smanjuje upale i ublažava oštećenje sluznice.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari