Gradski povrtnjaci

Datum objave: 28. 11. 2005.

U Njemačkoj su tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata Kleingarten - gradski povrtnjaci - bili glavni izvor dodatne hrane.. U toj zemlji, gdje se ta ideja prvi put pojavila prije 200 godina, još uvijek postoji 1,4 milijuna Kleingartena, ali im se broj smanjuje (u Berlinu ih je 1945. godine bilo 200 000, a danas ih je samo 80 000).
No, to nije tako posvuda u svijetu: očekuje se da će se 2005. godine u gradskim povrtnjacima proizvoditi 33 % svjetske hrane (naspram 15 % 1993. godine). Svjetsko se stanovništvo seli u urbana područja, kaže dr. Don Cobb iz nevladine Organizacije za edukaciju o gladi, sa sjedištem u SAD-u. Pribavljanje hrane po razumnim cijenama za ljude iz gradskih područja je priličan izazov i biti će potreban kreativan pristup problemu.
Kao u Ciudad de Méxicu, gdje svinje urbanih stočara svaki dan recikliraju i do 4000 tona gradskog otpada hrane. Prosječno kućanstvo ne može preživjeti samo od gradskih povrtnjaka, kaže dr. Cobb, ali to ipak pomaže, a zahtijeva samo nekoliko minuta dnevno.
Izvor: COLORS

Pošalji prijatelju na email

Komentari