Vitaminoteka

Datum objave: 14. 10. 2019.

Gospina trava najčešće se koristi za ublažavanje simptoma blage do umjerene depresije, za što postoje snažni znanstveni dokazi.

Nova studija ukazuje da korištenje gospine trave može pomoći u smanjenju jačine i učestalosti valova vrućine, simptoma menopauze kao i depresije kod žena u postmenopauzi.

Znanstvenici su proveli randomizirano dvostruko slijepo istraživanje, kontrolirano placebom, u koje su uključili 80 žena u postmenopauzi u dobi između 45 i 60 godina. Ženama je nasumično dodijeljeno 0,990 mg ekstrakta gospine trave dnevno ili placebo tijekom dva mjeseca.

Rezultati su pokazali da je učestalost i intenzitet valova vrućine znatno smanjen kod žena koje su uzimale ekstrakt gospine trave kao dodatak prehrani. Do kraja 8. tjedna, 62,9% žena koje su uzimale ekstrakt više nije imalo valove vrućine u odnosu na samo 2,9% u kontrolnoj skupini, naveli su istraživači.

Također, nakon dvomjesečnog praćenja, četiri od pet žena iz skupine koja je uzimala ekstrakt gospine trave nije imalo simptome depresije u odnosu na samo 5,7% u kontrolnoj skupini.

Znanstvenici su na temelju dobivenih rezultata zaključili da je korištenje ove biljke preporučljivo za smanjenje simptoma postmenopauze kod žena.

Izvor: Complementary Therapies in Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gospina trava, menopauza,

Komentari