Vitaminoteka

Datum objave: 31. 12. 2013.

Himalajske bobice prepoznate su po svom zavidnom nutritivnom i antioksidativnom sastavu djelujući pozitivno na brojne aspekte ljudskog zdravlja.

Naime, goji bobice bogate su ne samo „standardnim“ mikronutrijentima već i visokim sadržajem različitih spojeva koji doprinose snižavanju kolesterola u krvi, krvnog tlaka, usporavaju proces starenja te imaju protuupalno i antikarcinogeno djelovanje.

Nastojeći pronaći novi adut koji će uz cijepivo pobijediti gripu, znanstvenici s Tufts University-a, ispitivali su na životinjskom modelu (stariji miševi) djelovanje goji bobica na organizam izložen gripi. Miševi su podijeljeni u dvije grupe pri čemu su obje cijepljene protiv gripe prije izloženosti virusu dok je jedna grupa uz standardnu prehranu imala i dodatak od 5 % Goji bobica, tijekom 30 dana. U obzir su uzeti upalni markeri, razine antitijela te gubitak na tjelesnoj masi.

Studija je pokazala kako su miševi na goji bobicama imali bolju imunološku reakciju na virus gripe sa smanjenim intenzitetom bolesti i smanjenim gubitkom na tjelesnoj masi u odnosu na drugu grupu.

Iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ustanovio mehanizam kojim goji bobice potiču rad imunološkog sustava, znanstvenici tvrde da njihovim uključivanjem u prehranu pojačavamo učinkovitost cijepiva protiv gripe.

Izvor: The Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gripa,

Komentari