Ružica Vukadin

Datum objave: 03. 02. 2022.

Prema novom istraživanju, provedenom na Sveučilištu Kalifornije, Davis, redovita konzumacija sušenih goji bobica, može pomoći u prevenciji makularne degeneracije povezane s dobi (AMD) kod zdravih osoba srednje životne dobi.

Makularna degeneracija ili dobna degeneracija makule (AMD) stanje je koje uzrokuje gubitak vida kod osoba starije životne dobi. AMD pogađa središnje vidno polje i može smanjiti sposobnost čitanja ili prepoznavanja lica. Uzroci ove bolesti mogu biti razni, od genetskih i okolišnih čimbenika, konzumacije duhanskih proizvoda, izlaganja suncu do prehrambenih navika. Međutim, ljudsko oko sadrži čimbenike koje ga štite tijekom starenja. Riječ je o pigmentima luteinu i zeaksantinu koji se nalaze u mrežnici. Naime, lutein i zeakstantin imaju antioksidativni učinak i štite od plavog svjetla te smanjuju rizik od razvoja očnih bolesti povezanih s AMD-om. Prema riječima jedne znanstvenice: „Lutein i zeaksantin su poput kreme za sunčanje za vaše oči.“ Što su razine ovih pigmenata veće, to je veći zaštitni učinak.

Goji bobice plod su dviju vrsta grmova naziva Lycium chinense i Lycium barbarum koji rastu u sjeverozapadnoj Kini. Često se koriste kao sastojak u pripremi kineskih juha i biljnih čajeva te se konzumiraju kao međuobrok. U tradicionalnoj kineskoj medicini se smatra kako goji bobice imaju svojstva „posvjetljenja očiju“. Naime, goji bobice sadrže bioaktivne spojeve i velike količine luteina i zeaksantina. Također, oblik zeaksantina u goji bobicama ima dobru bioraspoloživost, što znači da se lako apsorbira u probavnom sustavu kako bi ga organizam mogao iskoristiti.

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj konzumacije sušenih goji bobica na gustoću luteina i zeaksantina. U istraživanju je sudjelovalo 13 zdravih sudionika u dobi od 45 do 65 godina koji su konzumirali 28 g goji bobica pet puta tjedno tijekom 90 dana.

Rezultati su pokazali kako su ispitanici koji su konzumirali goji bobice imali povećanu gustoću zaštitnih pigmenata u oku. Nasuprot tome, kod 14 sudionika studije koji su konzumirali komercijalni dodatak za zdravlje očiju u istom razdoblju, nije bilo vidljivo povećanje gustoće zaštitnih pigmenata.

Autori su zaključili kako goji bobice mogu poboljšati pigmentaciju makule zdravih ispitanika. Iako su rezultati obećavajući, znanstvenici primjećuju kako je studija bila mala i kako je potrebno više istraživanja, a jedno od takvih bit će ispitivanje goji bobica u ranom stadiju AMD-a.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari