Prije dva desetljeća bilo je objavljeno da uzrok čira želudca nije samo stres, već bakterija identificirana kao Helicobacter Pylori. Od tada antibiotici se koriste u borbi protiv tog problema. Nažalost, liječnici su otkrili da H. Pylori polako postaje rezistentna na terapiju antibioticima.
Nove studije pokazuju da možda postoji i druga opcija u borbi protiv bakterije. Znanstvenici su otkrili da neesencijalna aminokiselina, glutamin, štiti od želučanih oštećenja uzrokovanhih H. Pylori; oštećenja koja mogu voditi u kronični gastritis i čak karcinom želuca.
U prijašnjoj studiji, znanstvenici, pod vodstvom dr. sci. Susan Hagen, otkrili su da L-glutamin smanjuje razinu amonijaka nastalog metabolizmom bakterije H.pylori. Sa smanjenjem amonijaka u probavnom sustavu oštećenje stanica se postupno reducira.
Potencijal učinkovitog liječenja s dodacima prehrani koji su u odnosu na skupocijena liječenja, povoljni, vrijedan je daljnih istraživanja.
Izvor: Foodconsumer