Maja Biličić

Datum objave: 31. 10. 2018.

Konzumiranje gljiva može dovesti do promjena crijevne mikrobiote, čime se može popraviti regulacija glukoze u jetri, pokazala su nova istraživanja.

Ovakav pronalazak znanstvenicima bi u budućnosti mogao pomoći u razvoju novih oblika liječenja i prevencije dijabetesa.

Istraživanje je obavljeno na miševima optimalne tjelesne mase. Jedna je grupa miševa imala mikrobiotu, dok je druga grupa miševa bila sterilna. Miševe su znanstvenici hranili dnevnim porcijama gljiva koje bi kod ljudi odgovarale veličini porcije od otprilike 85 g.

Otkrivene su velike razlike u metabolitima gastrointestinalnog trakta, jetre i seruma među grupama.

Utvrđeno je da se konzumacijom gljiva mogu pokrenuti reakcije mikrobiote koje dovode do povećanja populacije bakterije roda Prevotella, ključne za stvaranje masnih kiselina kratkog lanca, propionata i sukcinata.

Ove dvije kiseline mogu mijenjati način ekspresije gena koji upravljaju proizvodnjom glukoze, odnosno glukoneogenezom, a koji su ključni za nastanak dijabetesa i drugih metaboličkih bolesti.

Ukratko, gljive u ovom slučaju preuzimaju ulogu prebiotika te postaju hrana dobrim bakterijama u crijevima. S obzirom na to da je istraživanje provedeno samo na miševima optimalne tjelesne težine, znanstvenicima je u planu istraživanje ponoviti na pretilim miševima te u konačnici i na ljudima.

Izvor: Journal of Functional Foods

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, gljive, prebiotici,

Komentari