Datum objave: 30. 06. 2015.

U novom istraživanju na životinjama primijećeno je da tzv. prehrana niskog glikemijskog indeksa, poput one koju bi trebali slijediti oboljeli od dijabetesa, potencijalno smanjuje simptome autizma.

Istraživanje je bilo provedeno na posebnom soju laboratorijskih miševa koji pokazuju određene znakove autizma, a započelo je još tijekom embrionalnog razvoja životinja. Skotne mišice bile su podijeljene u dvije skupine – jedna je bila hranjena hranom s visokim, a druga s hranom s niskim glikemijskim indeksom, te su s navedenim načinom ishrane nastavile i tijekom dojenja. Nakon odbijanja od sisanja zatim je prilagođena prehrana mladih potomaka, sve do završetka razvoja njihovog mozga.

Miševi obiju skupina unosili su podjednaku količinu kalorija i tjelesnom masom se nisu razlikovali, no rezultati su pokazali da su miševi koji su dobivali hranu s visokim glikemijskim indeksom pokazali sve očekivane simptome autizma.

Zanimljivo, kod miševa koji su bili na ishrani visokog glikemijskog indeksa, u usporedbi s onima na ishrani s niskim glikemijskim indeksom, primijećena je i znatno niža razina specifičnog proteina doublecortina u mozgu. Inače, navedeni protein ukazuje na razvoj novih neurona, a nedostatak kod ovih miševa bio je posebno očit u području mozga povezanim s pamćenjem.

Također, u mozgu miševa koji su bili na ishrani visokog glikemijskog indeksa, zamijećena je i viša razina upale, što je karakteristično i za djecu s autizmom. No, bitno je naglasiti da su ovo tek preliminarni rezultati i da je iste potrebno potvrditi i na ljudima.

Izvor: Molecular Psychiatry

Pošalji prijatelju na email

Komentari