Datum objave: 23. 03. 2016.

Glikemijski indeks (GI) je mjera pomoću koje se hrana svrstava u kategorije s obzirom na to u kojoj mjeri se razina šećera u krvi povećava nakon njene konzumacije. GI je zato vrlo koristan kod planiranja prehrane osoba s dijabetesom, međutim, mnoga istraživanja pokazala su i da bi čestu konzumaciju hrane s visokim GI-jem trebao izbjegavati i ostatak populacije. Naime, prehrana u kojoj prevladavaju namirnice s visokim GI povezuje se s većim rizikom od karcinoma želudca, debelog crijeva i gušterače, a u novom istraživanju povezana je i s razvojem karcinoma pluća.

U istraživanju je sudjelovalo 1 905 pacijenata s karcinomom pluća te 2 413 zdravih osoba koje su poslužile kao kontrolna skupina. Svim ispitanicima procijenjene su prehrambene navike, a s obzirom na prikupljene podatke, bili su svrstani u skupine prema GI-ju svoje prehrane.

Rezultati su pokazali da su ispitanici u čijoj su prehrani prevladavali obroci visokog GI, imali čak 49 % veći rizik od razvoja karcinoma pluća u usporedbi s ispitanicima koji su pretežno unosili obroke s niskim GI. Konkretno, primijećen je 92 % veći rizik od karcinoma pločastih stanica pluća te 40 % veći rizik od adenokarcinoma pluća.

Među sudionicima koji nisu nikada konzumirali duhanski dim, primijećeno je da prehrana u kojoj prevladava hrana s visokim GI može povećati vjerojatnost razvoja karcinoma pluća za čak 2 puta. Stoga je zaključeno kako čest unos hrane s visokim GI-jem potencijalno predstavlja nezavisni rizični čimbenik razvoja ove maligne bolesti.

Izvor: Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari