Gledanje televizije izravno povezano s pretilošću

Datum objave: 14. 09. 2005.

Količina vremena koju djeca provode pred televizorom precizno predviđa njihove izglede da kasnije postanu pretila. U ranijim istraživanjima je već utvrđeno da su djeca koja više gledaju televiziju manje fizički aktivna, te da zbog toga što obično jedu dok su pred televizorom imaju veće izglede za skupljanje suvišnih kilograma..
U novom istraživanju novozelandskih znanstvenika s University of Otago koje je objavio International Journal of Obesity je mjereno vrijeme koje je 1000 ispitanika u dobi od 5 do 15 godina provodilo gledajući televiziju.
Pokazalo se da je 41% ispitanika koji su do 26. godine života postali pretili bilo u skupini djece koja su najviše gledala televiziju.
Ti su ispitanici imali i veće izglede da će pušiti te da će imati previsoku razinu kolesterola u krvi.
Ova veza je bila posebno izražena kod djevojaka.
Znanstvenici dodaju kako je istraživanje počelo još 70-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada su na Novom Zelandu bila emitirana samo 2 televizijska kanala s ograničenim trajanjem programa.
S obzirom da su sadašnjoj djeci na raspolaganju praktički neograničen broj televizijskih kanala, DVD uređaji, internet i igraće konzole, situacija je vjerojatno mnogo teža, dodaju istraživači.
Prošlogodišenje istraživanje ovih znanstvenika je navelo stručnjake na preporuku da je 2 sata dnevno maksimalna količina vremena koju bi djeca smjela provoditi pred televizorom a da im ne bude ugroženo zdravlje.
[url="#"] PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari