Datum objave: 24. 12. 2014.

Veza između visokog krvnog tlaka i glavobolje dobro je istražena, međutim, povezanost glavobolje i raznih prehrambenih čimbenika, poput unosa soli, do sada je rijetko bila u polju interesa istraživača. Stoga je u novoj američkoj studiji ispitan učinak visokog unosa soli na pojavnost i jakost glavobolja.

390 ispitanika studije nasumično je bilo podijeljeno u dvije skupine – jedna je trebala slijediti DASH prehranu, koja je slična mediteranskoj prehrani te se preporučuje osobama s hipertenzijom, dok je druga skupina nastavila sa svojim uobičajenim, zapadnjačkim načinom prehrane. Uz propisan način prehrane, svaki ispitanik je i tijekom tri perioda od 30 dana trebao konzumirati hranu s niskim, umjerenim, odnosno, visokim sadržajem soli.

Rezultati su pokazali da je pojavnost glavobolja tijekom perioda visokog unosa soli bila oko 30 % veća nego za vrijeme niskog unosa. Zanimljivo, ovi rezultati su primijećeni i kod ispitanika na DASH prehrani i kod ispitanika koji su se hranili uobičajenom zapadnjačkom prehranom.

Iako bi ove rezultate trebala potvrditi i druga istraživanja, autori su naveli kako njihova studija pokazuje da je povezanost visokog unosa soli i većeg rizika od glavobolja neovisna o prehrambenom obrascu, a vjerojatno i krvnom tlaku pojedinaca.

Izvor: BMJ Open

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sol,

Komentari